10let jednodenního kurzu nordic walking v ČR (SK)

1 jednodenní kurz severské chůze, nordic walking pro veřejnost v České republice, Brno, Lesní škola Jezírko, 28.3.2009, vytvořil a realizoval Miroslav Mira.

Nejúspěšnější & nejefektivnější formát našeho kurzu nordic walking

Kurzu, který funguje již 10let a působí víc než lokálně tzn. na naše základny v Brně a Praze se sjíždí lidé z celé České republiky, Slovenska.

Čím to je? …kdo ví? Z hlediska fyzikálních veličin je to o čase. Během jednodenního kurzu (9-17h) je možné vstřebat informace, vše si nejen vyzkoušet, ale hlavně dobře protrénovat, dát zpětnou vazbu, inspirativní cvičení na protahování i posilování s holemi, zažít cvičení ve dvojicívh, skupině a dobře se behěm adekvátně navržených tras pobavit.

Navíc je to den pro vás (udělat si čas na sebe), jehož cílem je nejen, aby byl užitečný, ale aby to byl den, který je příjemně strávený. Naším přáním je přidaná hodnota v předání kousku jiskřivé motivace k nekonečné chuti se hýbat, nejlépe venku pod modrou oblohou, v přírodě. A kousek vzkazu ze severu, Finska a jeho kultůry, která inspiruje nejen pro to se hýbat.

A je to také čas příběhů, sdílení, diskuzí a tvorby. Vždy se odehraje něco nové, originálního, posunujícího nás vpřed v duchu našeho tématu – zdravého životního stylu a dobrých návyků pro bohatý a radostný život.

Dalším dobrým důvodem pro naplnění tohoto formátu je že, máme co sdělit:) Den je plný dějů, scénář nabitý a většinou uteče jako voda. Na konci kurzu si společně říkáme, co ještě bychom mohli.

Co na našem kurzu nordic walking můžete očekávat?

Samozřejmě, že se dozvíte a zažijete vše potřebné, abyste mohli začít sami šlapat a cvičit s holemi (patří k sobě jako jsou hole dvě i naše končetiny v páru nejlépe fungují), věděli vše potřebné pro výběr holí (rozuměli funkci, na čem záleží a proč, navíc se orientovali jak v materiálech atd.).

Program stavíme prakticky a většinu času jsme venku, přesto na kurz používáme „základnu“, kde krom zázemí probíhají klíčové momenty vzdělávání úvodu, savčinové intermezo v poledne a závěr, neb den je vystaven dle metodiky zkušenostního učení. Je to kurz, je to vzdělání, seberozvoj.

Jistě se dozvíte co to je Nordic walking (pro pochopení smyslu aktivity a vašeho možného využití, aplikace pro jiné vaše aktivity), odkud přišel (motivaci zažehnoucí příběhy pro váš život), co k němu potřebujete (základem jsou správné hole, jejich funkce a váš záměr), pro koho je vhodný (na co pozor!), co vám může přinést (krom dobrých zdravotních efektů sdílení zkušeností a příběhy absolventů našich kurzů, které vás mohou „nastartovat“ k chuti získat životní kondici, ať je vám kolik je vám let:).

Příběhy, které už za námi jsou (za 16let života s nordic walking), jsou někdy až neuvěřitelné, ale reálné. Prostě motivujicí. A to jsou momenty, kdy ze setkání rozhodnutých lidí přijít na kurz vzniká synergie (znásobený účinek) záměru, proto kurzy fungují.

Ano hole jsou jednoduchý nástroj pro rozvoj kondice! S holemi na nordic walking lze „čarovat“. Můžete vymyslet a aplikovat s holemi další cvičení např. jogu, funkční cvičení se svým tělem, kruhové kondiční tréninky, zapojit hole do svého oblíbeného pohybu, sportu např. běhu atd. a přirozené výšlapy, výběhy, a hlavně spoustu protahovacích a posilovacích cvičení a to hlavně venku, nejlépe v přírodě, lese, kde se občerstvíme, zklidníme a nabijeme. A proto si myslím, že severská chůze- nordic walking- sauvakavely (původní finské pojmenování) má velkou hodnotu pro člověka 21.stol, v dnešní době technologii.

Je to 10let, co jsme zrealizovali první celodenní kurz nordic walking v České republice i na Slovensku.

Každý den v roce stojí za to vyjít ven – buďte 4 roční období v pohybu a užívejte si to!

Výzva

Ať už chcete začít nebo chodíte s holemi, nordic walking, pojďte si to s námi zkusit! I v rámci seberozvoje (vč instruktorů nordic walking jiných škol) pro vlastní zkušenost, vyzkoušet jak funguje naše metodika) třeba nám to společně něco přinese. Formát kurzu si vyberte dle přání v kalendáři akcí.

První kurzy a účastníci jednodenních kurzů nordic walking v roce 2009, Brno, Jezírko (lesní škola)

Bonus

10let od natočení prvního (domácího) promo videa pro představení severské chůze, nordic walking v ČR, SK. 

Pozor, není to video metodické, návodné pro učení se! Je jen ilustrující a motivační. Jsme o kus dál a doufám, že vy také:) Další videa najdete v naší mediagalerii, kde je více stránek s videii (nebojte se listovat). Přejeme veselou inspiraci a s chutí do pohybu a ven pod modrou oblohu.)